پیچ و توضیحات آن

پیچ چیست؟

پیچ نوعی استوانه با شیارهای مارپیچ مانند است که شکل این شیارها می تواند به صورت مثلث، مربع، ذوزنقه یا نیم دایره باشد که این اشکال مختلف روی بدنه آن ایجاد شده و نوع آن را مشخص می کنند

انواع آن را می توانید در پبچ و مهره آرتا تهیه کنید.

پیچ و بررسی اجمالی آن

درحقیقت پیچ ، استوانه ای می‌باشد که شیارهای مارپیچی احاطه‌اش کرده؛ طراحی شیار برای بریدن مواد نرم و یا سخت تر متفاوت می‌باشد، شیارها بیش‌تر به شکل‌های مثلث، مربع، ذوزنقه و همچنین نیم دایره روی سطوح جانبی بدنه ایجاد می شوند. رایج ترین کاربرد جهت نگه داری اشیا و قطعه‌ها به همدیگر است. در انتهای بیشتر آنها یک قسمت نوک تیز موجود است تا ورود به قطعه مدنظر آسان تر شود. ابزار های پرکاربرد برای استفاده از آن، آچار و پیچ گوشتی می‌باشد، سر این ابزار اصولاً بزرگ‌تر از بدنه‌ی آن می‌باشد تا بشود نیروی زیادی به آن وارد کرد و آن را در طول قطعه حرکت داد. قسمت استوانه ای از بخش انتها تا نوک را "پای پیچ" می‌گویند که امکان دارد کل و یا قسمتی از آن رزوه شده باشد. به فاصله بین هر شیاری با شیار دیگر "گام پیچ" می‌گویند. اغلب برای صعود مارپیچ ها به فرم ساعت گرد می‌باشد که در اصطلاح به آن‌ها "راستگرد" می‌گویند که جهت باز کردن آن بایست آچار را به سمت چپ گرداند. گفتنی است که چپ گردها در موارد خاصی مورد استفاده قرار گرفته می‌شوند.

از آن جایی که پیچ باید بتواند درون یک سطح فرو برود، در قسمت انتهایی یک قسمت نوک تیز طراحی شده است؛ بنابراین بدنه آن باریک تر و ظریف تر از سر آن می باشد.

کاربرد اصلی این است که اشیا یا قطعات را به یکدیگر یا به یک سطح دیگر مثل دیوار متصل کرده و یک اتصال محکم بین آنها به وجود می آورد.

وسیله مناسب برای استفاده از آن، آچار و پیچگوشتی است که این وسایل به آن نیرو وارد کرده و آن را در سطح مورد نظر فرو می کنند.

انواع آن از لحاظ فنی به فلز، ماشینی، چوبی، آلن، نوک مته ای، شش گوش، پیچچشمی، چشمی چوب، نوک بر، مغزی، بار، شانه ای، لگ، متری، آسانسوری، بولت که خود انواع مختلف دارد و سایر انواع آنها تقسیم می شود که شما می توانید بر اساس نیاز و هدفی که دارید، هر کدام از آنها را تهیه کنید.

 

متریال پیچ

در پیچ های از نوع فلزی از فولاد کربن پایین و کربن متوسط و همچنین کربن بالا استفاده می‌کنند. از حایز اهمیت ترین نکاتی که در تولید پیچ و مهره بایست به آن توجه کرد نوع جنس و مواد اولیه آنها می‌باشد که در کیفیت محصول و قیمت پایانی آن تاثیر بسیاری دارد. نوع مفتول فولادی که در تولیدات آنها استفاده می‌نمایند بایست قابلیت فرم پذیری سرد (CHQ) باشد. این نوع فولاد اصولاً از فولاد های ساختمانی و معمولی گرانتر است. در این نوع فولاد سعی می‌کنند حباب‌های ریز هوا به حداقلش برسد و سطح و مقطع مفتول به طور یکنواخت و همگن تر شود تا در وقت تولید ترک نشود.


فولاد کربن متوسط

پیچ های تولیدی از این نوع فولاد به علت استحکام زیاد در صنایع پل سازی و استراکچر سازی و نفت و صنایع حساس دیگر استفاده می شوند. این نوع از پیچ ها پیچ فولادی و یا خشکه هم نامیده می شوند.

فولاد کربن بالا (یا زنگ نزن)

پیچ های تولیدی از این نوع فولاد به دلیل مقاومت خیلی بالا در زمینه های گوناگون در صنایع دریایی و صنایع غذایی و همچنین مکان‌های خیلی مرطوب قابل استفاده هستند.
نکته مهم: به دلیل هزینه‌ی خیلی بالای این محصولات از مشابه آن با پوشش های متغییر در صورت امکان استفاده می‌کنند. استفاده از فلزات آلمینیوم و مس و برنج هم معمول است.

فورج

فورج پیچ و مهره در دو روش سرد و گرم انجام می‌شود. در روش گــرم پس از حرارت دادن سـر قطعه در دمـای زیاد (۸۵۰-۱۲۰۰) به واسطه دستگاه پرس شکل سر پیچ درست می شود. در روش فورج سرد و یا اکستروژن بدون استفاده از حرارتی و به واسطه دستگاه قالب زنی در طی چندین مرحله اما خیلی سریع تغییر مقطع می‌دهد و به صورت آماده (رزوه شده) از دستگاه مذکور خارج می شود.


پیچ ها از لحاظ ظاهری به چند دسته تقسیم می شوند؟

 خودکار:

خودکار نوعی هستند که جهت ثابت شدن در قطعه‌ی مورد اتصال احتیاجی به مهره ندارند و درون کار فرو می روند و نوک آن‌ها اصولاً مثل میخ تیز است و در مواردی قادر است قطعه را سوراخ نماید

غیر خودکار:

این نوع جهت ثابت شدگی نیاز به مهره و یا قطعه ای دارند که مثل مهره بوده و بتواند کار مهره را انجام بدهد. از معروف‌ترین آن می شود به شش گوش اشاره کرد؛ همچنین اتاقی و جوشی و استوانه و آلن واستاد بولت و غیره.


انواع گوناگون عبارت هستند از:


۱•فلز
۲•ماشینی
۳•چوب
۴•آلن
۵•نوک مته ای
۶•شش گوش
۷•چشمی
۸•نوک بر
۹•مغزی
۱۰•بار
۱۱•شانه ای
۱۲•لگ
۱۳•متری
۱۴•استاد بولت
۱۵•یو بولت
۱۶•جی بولت
۱۷•هنگر بولت
۱۸•انکر بولت
۱۹•تی بولت
۲۰•پروانه
۲۱•بال پروانه

 

اجزاء تشکیل دهنده پیچ

اجزاء اصلی یک پیچ حاوی سرپیچ، ساقه ، قطر و رزوه است.
سر یا همان (Head)
سر از پارامتر های حایز اهمیت در باز و بسته نمودن آن می‌باشد که اصولاً از باقی بخش های آن بزرگ تر می‌باشد. سر پیچ سبب می شود تا انتها در قطعه فرو نرفته باشد. گفتنی است که سر ها دارای دو نوع تخت و گرد می باشند.
ساقه یا همان (Shank)
از سر پیچ تا انتهای آن به ساقه معروف می‌باشد که ضمن توجه به کاربردش امکان دارد رزوه بشود. ساقه‌ها به دو بخش استوانه ای و یا مخروطی شکل تقسیم می شوند.
رزوه یا همان (Thread)
رزوه جهت محکم و سفت نمودن دو قطعه کاربرد داشته است و به انواع زیر تقسیم می شود:
۱)درشت
۲)ریز
۳)دندان اره ای
۴)چهار گوش
۵)آمریکایی
۶)حلزونی
۷)8 تایی
۸)12 تایی
۹)16 تایی
همچنین آنها طبق نوع رزوه کاری امکان دارد راست گرد و یا چپ گرد باشند و به انواع یک راهه و دو راهه و چند راهه تقسیم بشوند.


استاندارد ایزو در پیچ ها به چه معناست؟

استاندارد ایزو از پر استفاده ترین استاندارد های کاربردی در مصارف صنعتی است. دلیل عمده رایج شدن آن هم قدمت این توافق که در سال 1947.م امضا شده می باشد. حرف M که با یک عدد جهت انتخاب سایز پیچ ها استفاده می شود، در واقع نشان دهنده ی قطر خارجی رزوه بر میلی‌متر است. این استاندارد طبق اساس قطر سوراخی با دیواره ی صاف است که یک نخ به روی آن قرار داده می‌شود و سبب ایجاد اتصال مناسب می‌شود و در آخر قابلیت اتصال مهره از سمت دیگر را داشته است. برای مثال اشخاص بسیاری با این سوال مواجه می‌شوند که M6 چیست؟ در جواب به این سوال طبق استانداردهای ایزو بایست گفت M6 قطر خارجی شش میل دارد و قابلیت اتصال در یک سوراخی به قطر شش میل را هم دارا است.


گرید و یا کلاس چیست؟

کلاس و یا گرید از پارامتر های انتخابی پیچ است که به مقاومت و استحکام و همچنین نوع و کاربرد آن اشاره داشته است. بالا بودن کلاس به معنای مستحکم تر بودن و بیشتر بودن مقدار کربن موجود در آلیاژ آن می‌باشد. کلاس ، اصولاً در شش گوش بیشتر مطرح می‌باشد. نکته‌ی حایز اهمیت در این باره این بوده که گرید ها در استاندارد های گوناگون متفاوت هستند. گریدهای 3.6، 4.6، 4.8، 5.6، 6.8، 8.8، 9.8، 10.9، 12.9 گرید هایی می‌باشند که در استاندارد DIN مطرح شده‌اند و از این بین گریدهای 5.6، 8.8، 10.9 و همچنین 12.9 پرکاربردترین هستند. شایان ذکر است که گرید 8.8 به خشکه هم معروف می‌باشد.


عمده کاربرد ها

پیچ ها که از اصلی‌ترین اجزاء پایپینگ هستند، همچنین امروزه در صنایع متعددی مورد استفاده قرار گرفته‌اند که از جمله آنها می‌شود به موارد پایین اشاره نمود:
۱)صنعت ساختمان
۲)صنعت خودروسازی
۳)صنایع نفت، گاز، پتروشیمی
۴)پل و سد سازی
۵)صنعت کشتی سازی